Geef je merk een oerkarakter

Zieltjes van de doelgroep winnen, dat willen we allemaal. Maar dat gaat niet vanzelf. Eerst je merk maar eens stevig positioneren. Dat kan aan de hand van een archetype: oerkarakters waar ook personages in boeken, films en series vaak op gebaseerd worden. Je merk zo’n oerkarakter meegeven maakt je herkenbaar. En het mooie is, je hoeft 't niet zelf te verzinnen: het zit in je DNA.
Archetypen in ‘t kort

We zijn allemaal opgegroeid met de sprookjes waarin archetypen centraal staan. Het begrip werd in de 19e eeuw geïntroduceerd door de Zwitserse psycholoog Carl Jung. Maar archetypes zelf bestaan al veel langer. Het zijn onbewuste, universele typetjes die een heel specifiek gevoel oproepen. Bij ‘De Held’ denken we bijvoorbeeld aan Hercules, Luke Skywalker of Ironman. Onder hun oerkarakter ligt een soort blauwdruk, die de grond vormt voor hun motivaties en acties. Daardoor herkent de lezer of kijker ze vrijwel automatisch.

Een sterk merk weet hetzelfde gevoel van herkenning op te roepen, om zo het grote publiek aan te spreken. In dit blog leggen we uit hoe een archetype jouw merk verder kan helpen. Maar eerst brengen we het gebruik van oerkarakters voor je tot leven. Met Modern Family-gifjes.

Oerkarakters in een moderne familie

Voor wie Modern Family niet kent: het is een sitcom over drie Amerikaanse gezinnen, die samen één grote familie vormen. Het succes van deze hitserie is voor een groot deel te danken aan de karakters, die tot in de puntjes uitgewerkt zijn.

img

De Ontdekkingsreiziger

Vader Phil Dumphy is De Ontdekkingsreiziger. Hij houdt nergens zoveel van als van een nieuw, spannend idee. Beren op de weg? Die ziet hij niet. Want hij ziet de wereld door de ogen van een kind. Hij is optimistisch, maar daardoor soms ook ietwat roekeloos.

img

De Geliefde

Aantrekkelijk, glamorous en toegewijd aan haar man en familie: Gloria Pritchett is De Geliefde, ten voeten uit. Ze is als een magneet voor de mensen om haar heen. ‘Geliefden’ vinden het belangrijk om er goed uit te zien. Ze hebben vaak een mysterieus tintje. Of temperament. 

img

De Nar

Cameron Tucker is De NarSpeels, levenslustig en ontregelend: dit archetype zet de boel op zijn kop. Het liefst met een dosis humor. Hij wil lol maken in het hier en nu, reageert vaak uit emotie en eist graag alle aandacht op. Wat anderen van hem denken? Kan hem weinig schelen.

img

De Wijsgeer

Alex Dumphy is De Wijsgeer van de familie. Dit archetype is altijd bezig met ontwikkeling. Ze wil de wereld om haar heen begrijpen. In deze reis vergaart De Wijsgeer kennis en wijsheid. Zonder ontwikkeling is er geen groei voor De Wijsgeer. Dus daagt ze haar hersenen continu uit. 

img

De Kunstenaar

Dit archetype is een vrije geest, een dromer. Manny Delgado past perfect in dit plaatje. Hij is een ware woordkunstenaar (zou niet misstaan in ons team). De Kunstenaar drukt zich met gevoel uit, op het theatrale af. Ach, zolang ’t maar origineel is. Want zijn grootste angst is middelmatig zijn. 

Je merkverhaal aanscherpen

Al deze personages zijn gebaseerd op archetypen. Dat is de reden dat hun karakters zo boeien, en er ook écht uitspringen. Om een sterk merk te bouwen is het slim een soortgelijk archetype uit te werken. Waar staat het karakter van je merk voor? En hoe geeft dat richting? Dit alles kan helpen je merkverhaal en de eigenschappen van je merk aan te scherpen. 

Een archetype kies je niet zomaar: het zit in je DNA.

Aan de slag

Een veelgebruikt startpunt is het archetypen-kompas van psycholoog Carl Jung. Hij maakt onderscheid tussen 12 verschillende archetypen. Je kan dit kompas gebruiken om te zien waar jouw merk thuishoort. Maar vergeet niet: net als een persoon heeft een archetype altijd goede en minder fijne eigenschappen. Niemand is perfect, zeg maar.

Zomaar blind één archetype volgen? Dat raden we je af. Het is veel krachtiger binnen het gekozen archetype een nuance aan te brengen. In zijn boek Karaktervol positioneren spreekt auteur Marc van Eck van ‘de twist’: een kleine archetypische twist kan voorkomen dat een merk doorslaat. Je creëert de twist door een klein stukje van een ander archetype aan je merk toe te voegen. Het moet nét genoeg zijn om doorslaan in het basisarchetype te voorkomen. En weinig genoeg om de associatie met het basisarchetype niet te verzwakken. Je begrijpt: dat let dus best wel nauw. 

 

Meer lezen over de zoektocht naar je stem? Check dan dit blog.

img

Und jetzt?

Als Aleydis & Dave niet druk aan het UX writen zijn, denken ze graag over merkpositionering na. Wat we concreet voor je kunnen betekenen? Best veel. En dat vind je allemaal hier terug.

Waar we over bloggen

Wie ben ik? De zinderende zoektocht naar je stem

De stem van je merk? Alleen zo kom je tot een rake brand voice.

Praat emoji met me

Hoe hartjes, bloempjes en verlegen aapjes je merk kunnen versterken.

Hoe een merkpersoonlijkheid je UX writing laat shinen

Met een stralende merkpersoonlijkheid win je de harten van je doelgroep.