Even kletsen met Yuval Keshtcher

Op 4 juli organiseerden we de eerste Microcopy & UX Writing meetup. Dat deden we samen met Yuval Keshtcher, oprichter van de grootste UX writing Facebookgroep en het platform UX Writing Hub. Zeg maar gerust een goeroe dus. Yuval kwam hiervoor speciaal ingevlogen uit Tel Aviv. Na afloop vroegen we de beste man naar zijn visie op het vak.
Hey Yuval! Kun je de UX Writing meetup omschrijven in drie woorden?

Next level netwerken.

Mooi! Voor ons was het ook heel inspirerend. Waar vind jij meestal je inspiratie?

Nou, er wordt natuurlijk veel interessants gepost in de Microcopy & UX Writing Facebook Group. Een community waar UX writers hun beste werk delen en sparren met vakgenoten.

Hehe, die zagen we aankomen. Welk merk gaat echt lekker met UX writing volgens jou?

Lemonade heeft toffe microcopy en een fijne conversational interface.

Israël lijkt voorop te lopen op het gebied van UX writing en microcopy. Zie jij dat ook zo?

Pas als je Hebreeuws kunt lezen weet je echt hoe baanbrekend de UX writing industrie van Israël is. Ik sta versteld van alle geweldige conversational ervaringen die ze hier maken. Neem bijvoorbeeld Green Invoice. Een platform voor facturen, gemaakt door Tomer Filin. Echt elk stukje content in deze interface is perfect uitgewerkt. De Israelische UX writing community helpt elkaar vaak. Dat maakt het leuk om er onderdeel van uit te maken. Shout out naar Kinneret Yifrah daarvoor!

 

Je bent ook regelmatig in Europa te vinden. Wat valt je op als je hier bent?

Ik ben op zoek naar een plek voor de eerste Writers in Tech conferentie in 2020. Ik twijfel op dit moment tussen Berlijn en Amsterdam. Tijdens onze meet-up in Amsterdam heb ik een paar van onze UX Writing Hub’s studenten uit Belgie en Duitsland ontmoet. Toen bedacht ik me weer hoe makkelijk het is om door Europa te reizen: Flixbus en BlaBlaCar zijn lekker bezig.

UX writing is nogal populair geworden. Maar in hoeverre is het meer dan een tijdelijke hype?

Ik ben al drie jaar bezig met UX writing en geloof dat het een blijvertje is. Met de groei van conversational interfaces in de toekomst zijn er alleen maar meer schrijvers nodig. Die schrijvers kunnen verschillende namen hebben: conversation designers, content strategen, product writers, content designers, UX writers etc. Uiteindelijk hebben bedrijven iemand nodig die weet hoe je moet communiceren binnen een interface. Je kunt niet meer aankomen met onduidelijke en gebruikersonvriendelijke interfaces zoals deze:

Hoe ben je op het idee gekomen voor de UX Writing Hub?

Het idee ontstond in de Microcopy & UX Writing Facebookgroep. Daar vroegen tientallen mensen me om een UX writing cursus te starten. Aangezien die nog nergens bestond, besloot ik de eerste training en one-stop shop voor UX writers te lanceren. Inmiddels hebben we ook een blog, nieuwsbrief, podcast, vacaturebord en een heleboel gratis resources. Vorige week zijn we begonnen met onze derde trainingsprogramma. Het is een intensieve opleiding, maar onze mentoren begeleiden de studenten tot aan het moment dat ze een baan hebben gevonden. Mega praktisch dus. Inmiddels hebben we meer dan 50 alumni, die werken voor bedrijven als Careem en Mastercard.

Wow! En waar zie je de UX Writing Hub in 2025?

Als hét internationale trainingsprogramma voor schrijvers in tech.

Genoeg te doen dus. Wat is het volgende dat op je agenda staat?

Ik ben fulltime bezig met de UX Writing Hub en kom inmiddels handen te kort. Daarom zoek ik een Customer Success & Social Media Manager. Het is part-time, op afstand en superleuk om te doen. Ken of ben je iemand die dit tof lijkt? Stuur dan je CV naar yuval@uxwritinghub.com.

 

 

img

Tobias doet niets liever dan wetenschappelijke theorie met taalcreativiteit combineren. UX writing ligt daarom helemaal in zijn straatje.

Waar we over bloggen

Waarom confirmshaming zo 2017 is

Ga als merk voor een gelijkwaardige relatie met je gebruikers.

Waarom goede UX writing onmisbaar is

Zo schrijf je teksten waar je gebruiker echt iets mee kan.

UX writing checklist

De begrijpelijke UX writing checklist

Volg deze UX writing checklist. Zo worden je teksten nooit meer verkeerd geïnterpreteerd.