Open de appstore en je ziet het: bij bijna elke winkel kun je tegenwoordig digitaal door het assortiment struinen. En met een druk op de knop staat je nieuwe thuiswerk-gear de volgende dag op de stoep. Pre-corona bestelden we al veel online, maar dat was vooral uit gemak. Nu kon het niet anders. De winkels waren gewoon gesloten.
Ondernemers moesten toch brood op de plank zien te krijgen. En wij wilden geld uitgeven. De oplossing? Click & collect. Klik je dingetjes aan op ‘t web, collect ze in de winkel. Daarna kwam winkelen op afspraak. Beide niet optimaal, maar het waren oplossingen. Toch dachten we met z’n allen: meh. Daarom bleven we gewoon lekker online bestellen en collectten we pakketjes bij onze eigen voordeur.
Ook na de lockdowns bleven we online shoppen. Bijna een miljoen mensen kochten voor het eerst iets online tijdens de eerste lockdown. Die mensen hebben het online shoppen nu ontdekt: corona gaf het laatste duwtje dat ze nodig hadden.
Daarom gingen veel winkels waarbij de online-afdeling eerst maar een bijzaak was, nu volle bak investeren in hun website en app. Want die moesten natuurlijk zo lekker mogelijk werken. Onmisbaar in een lekker werkende app: retestrakke UX writing.
Want zeg nou zelf: in een winkel word je liever geholpen door een aardige medewerker die met je meedenkt dan door een kille persoon die chagrijnig is. De UX writing bij apps in online retail werkt precies zo. Het moet een beetje menselijk zijn, en je écht helpen.
Daarom heet de derde categorie voor de UX Writing Awards: Take my money. Want we geven maar wat graag geld aan webwinkels die hun UX writing tiptop voor elkaar hebben. In deze categorie beoordelen we 5 online shopping apps van Nederlandse bodem op hun UX writing. Wie heeft de aardigste, duidelijkste en menselijkste digitale medewerker?