Vink aan: Man of Vrouw. Zien we nog steeds vet vaak. Jammer, want daarmee sluit je een hoop mensen uit. Niet iedereen kan zich namelijk vinden binnen die hokjes. Iets met gender? Ja dus. Maar inclusief schrijven gaat verder dan rekening houden met genderidentiteit. Leeftijd, achtergrond, fysieke of mentale capaciteit: inclusief schrijven is niemand uitsluiten.
Nou, bijvoorbeeld door moeilijke woorden te schrappen. Of daar een alternatief voor te verzinnen. Is het B1? is een godsgeschenk voor copywriters. Daar vind je snel of een woord een beetje begrijpelijk is. Ook als je geen Belastingdienst spreekt.
Wat je nog meer kan doen? Jargon, technische prietpraat, afkortingen en inside jokes links laten liggen. Om maar wat te noemen. Want jij weet stiekem ook wel dat die toch beter tot hun recht komen in je WhatsApp-groep.
Respect en vriendelijkheid, daar gaat inclusiviteit om. Een attente vraag: hoe wil je aangesproken worden? Betekent niet dat je er dan gelijk bent. Maar da’s oké. Star Wars is ook niet in één keer gemaakt. Ook wij leren nog iedere dag. En wat we weten delen we graag met je. Via een workshop, of inclusiviteits-scan van je content bijvoorbeeld. Dus op naar een samenleving die niemand uitsluit.